Categorii
Informatii Utile

CASĂ PE UN SINGUR NIVEL SAU CU ETAJ?

Cea mai des întâlnită întrebare, atunci când un potenţial client este în căutare de o casă, este aceasta: casă pe un singur nivel sau casă cu etaj? Care ar fi cea mai potrivită alegere din punct de vedere al suprafeţei utile, dar şi al cheltuielilor de întreţinere?

Iată câteva avantaje şi dezavantaje pentru fiecare:

CASA PE UN SINGUR NIVEL

AVANTAJE

Avantajul major al acestora este faptul că asigură siguranţa copiilor şi persoanelor vârstnice, dar şi persoanelor cu dizabilităţi deoarece acestea nu au scări interioare.

În construirea unei astfel de case se face economie, deoarece spaţiul este utilizat eficient.

Acestea se pot construi în zone cu restricţii privind regimul de înălţime.

Casa fără etaj este o variantă mai puţin costisitoare în comparaţie cu cea dispusă pe mai multe niveluri, dar şi mai simplu de întreţinut.

DEZAVANTAJE

Dacă alegi să construieşti o casă pe un singur nivel într-o zonă cu privelişte, este posibil să pierzi o parte din privelişte, neavând un nivel superior.

Dacă izolaţia casei nu este realizată cu atenţie, temperaturile joase pot fi resimţite în locuinţă.

Dacă fundaţia a fost proiectată pentru o casă pe un singur nivel, şi la un moment dat doriți să o extindeți, s-ar putea să existe unele probleme legate de aceasta.

Suprafaţa construită la casa pe un singur nivel este considerabil mai mare decât la cea cu mai multe niveluri, deoarece toate camerele sunt amplasate pe un singur nivel. Dacă nu beneficiaţi de o suprafaţă generoasă la curte, cel mai bine ar fii să optaţi pentru locuinţe cu mai multe niveluri.

CASA CU ETAJ

AVANTAJE

Preţul pe metrul pătrat este unul mai mic decât la casele pe un singur nivel deoarece costurile de excavare, realizarea fundaţiei sau costurile pentru realizarea acoperişului sunt mai reduse.

Faţă de proprietăţile pe un singur nivel unde priveliştea este de cele mai multe ori obturată, acestea beneficiază de privelişte amplă de la etajele superioare asupra zonei.

Un rezultat al amplasării unei case pe mai multe niveluri este acela că se beneficiază de lumină naturală din abundenţă.

Amprenta la sol fiind una mai mică decât în cazul caselor pe un singur nivel, beneficiază de mai mult teren liber.

DEZAVANTAJE

Cel mai important dezavantaj în ceea ce priveşte astfel de construcţii sunt costuri ridicate pentru construirea planşeului dintre nivele, dar şi a scărilor.

Accesul persoanelor cu dizabilităţi la nivelul superior este dificil de realizat.

În cazul familiilor cu copii mici, o mare importanţă ar trebuie acordată scărilor, unde trebuie montate protecţii pentru a-i împiedica să coboare sau să urce scările singuri.

Nu pot fi realizate dacă regimul de înălțime din zona nu permite construcţii cu mai multe niveluri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.